Kuchnia – KWIECI – REZERWUJ ONLINE

Kuchnia

Slow food – delektuj się smakiem

Witajcie w Górach Izerskich, które zachwycają bliskością natury, bogactwem społeczno-kulturowym i spokojem. Bazując na tych wartościach, proponujemy kuchnię slow-food opartą w większości o lokalne składniki najwyższej jakości. 

Sezonowe menu opracowują dla nas szefowie kuchni różnych wyjątkowych restauracji. Nasza kuchnia opisywana jest m.in. w: Vogue, Kukbuk oraz w książkach Magdy Grzebyk z bloga KrytykaKulinarna.com („Cudne manowce”) czy Natalii Sosin-Krosnowskiej („Rozmowy przy stole”).

Zapraszamy w kulinarną podróż!

Rezerwacje: tel.: + 48 601 623 328

Slow food, czyli jakość

Aktualne menu na obiadokolacje

 

PONIEDZIAŁEK

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Pierś kurczaka, cytryny karmelizowane w miodzie, pure z batatów z palonym masłem i białym pieprzem, sałatka z liści i z piklowanej cebuli
    • Wersja wegetariańska: Pieczona papryka ramiro, cytryny karmelizowane w miodzie, pure z batatów z palonym masłem i białym pieprzem, sałatka z liści i z piklowanej cebuli
    • Wersja dziecięca: Mięsny pulpecik, ziemniaczki, buraczki
  • Deser: Chałwowy creme brulee, pomarańcze z cynamonem

WTOREK

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Chrupiący placek z polenty z pikantnym ragout z szarpaną wołowiną, pikantna włoska kiełbaska nduja, polski parmezan Emilgrana, szpinak duszony z czosnkiem
    • Wersja wegetariańska: Chrupiący placek z polenty z pikantnym ragout z bakłażanem i grzybami, polski parmezan Emilgrana, szpinak duszony z czosnkiem
    • Wersja dziecięca: Grillowana pierś z kurczaka, frytki, mizeria
  • Deser: Piernik z orzechowym kremem mascarpone, korzenne śliwki 

ŚRODA

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Pstrąg ze Stawów w Staniszowie, lokalna ekologiczna kasza płaskurkowa z ziołami, oliwkami kalamata i pieczonymi marchewkami
    • Wersja wegetariańska: Pieczony bakłażan z mascarpone z algami nori, lokalna ekologiczna kasza płaskurkowa z ziołami, oliwkami kalamata i pieczonymi marchewkami
    • Wersja dziecięca: Spaghetti bolognese
  • Deser: Beza, kogiel mogiel, konfitura z owoców leśnych

CZWARTEK

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Klopsy wołowe, pikantny sos pomidorowy z miętą i rodzynkami, puree z dyni z przyprawami korzennymi, gremolata z płatkami migdałów, ser dojrzewający
    • Wersja wegetariańska: Klopsy z fasoli i lokalnych ekologicznych płatków płaskurkowych, pikantny sos pomidorowy z miętą i rodzynkami, puree z dyni z przyprawami korzennymi, gremolata z płatkami migdałów, ser dojrzewający
    • Wersja dziecięca: Mięsny pulpecik, ziemniaki, buraczki
  • Deser: Gruszka wolno gotowana z imbirem i kurkumą, krem karmelowy, pistacjowa kruszonka (deser wegański)

PIĄTEK 

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Pieczeń rzymska, sos z pieczonych warzyw i grzybów, fasola Piękny Jaś, mostarda z leśnych owoców, pistou
    • Wersja wegetariańska: Pieczone różyczki kalafiora, sos z pieczonych warzyw i grzybów, fasola Piękny Jaś, mostarda z leśnych owoców, pistou 
    • Wersja dziecięca: Paluszki rybne, frytki, surówka z marchewki
  • Deser: Ciasto pomarańczowo-migdałowe, sos chałwowy, pralina z czarnego sezamu

SOBOTA

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Konfitowane udko z kaczki, puree z ziemniaków, grillowane radicchio, buraczki w sosie malinowym z wędzoną papryczką chipotle
    • Wersja wegetariańska: Czerwona kapusta wolno pieczona w winie i soku z czarnych porzeczek, puree z ziemniaków, grillowane radicchio, buraczki w sosie malinowym z wędzoną papryczką chipotle
    • Wersja dziecięca: Grillowana pierś z kurczaka, frytki, mizeria
  • Deser: Panna cotta dyniowa, czerwone owoce

NIEDZIELA

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Pieczona łopatka, ekologiczna kasza pęczak, grzybowy bulion miso, jarmuż, piklowane warzywa z imbirem
    • Wersja wegetariańska: Pieczona dynia żołędziowa z ekologicznej farmy Pod Lasem, kasza pęczak, grzybowy bulion miso, jarmuż, piklowane warzywa z imbirem 
    • Wersja dziecięca: Spaghetti bolognese
  • Deser: Pieczony mus czekoladowy z czarnym kakao, z domową śmietaną, pieczone ciemne winogrona w occie balsamicznym z Modeny

(*) Zastrzegamy sobie prawo do zmiany menu. 

Obiadokolacja – 85 zł
Wersja dziecięca – 40 zł

Rezerwacje i pytania: tel.: + 48 601 623 328

 

Śniadania w Kwieci:

 

 

  • Każdego dnia przygotowujemy inne danie na ciepło:
    • omlet, sos z sera Talleggio, smażone pieczarki z kaparami i pietruszką
    • naleśniki, pieczone śliwki z kardamonem, sos chałwowy
    • jajka sadzone, krem z fety i kiszonej cytryny, sezam
    • gofry słodkie (jabłka w karmelu, cynamonowe mascarpone) lub gofry wytrawne (chutney dyniowy, krem z sera Gorgonzola, pieczone orzechy włoskie z rozmarynem)
    • pieczone ziemniaki, krem z wędzonego twarogu z makiem, ziołowe masło, kiszonki
    • tosty francuskie, krem angielski, pieczone śliwki lub winogrona
    • tost z kremową ricottą, dżemem z papryki, pesto i jajkiem w koszulce
    • a dla dzieci zawsze można zamówić jajecznicę lub jajka sadzone
  • Pieczywo: różne rodzaje na zakwasie wypiekane przez naszych sąsiadów
  • Lokalne produkty z okolic:
    • Różnego rodzaju lokalne sery
    • Pasty warzywne i konfitury przygotowywane przez naszych lokalnych przyjaciół
    • Miody z okolicznych pasiek
    • Jajka prawdziwe wiejskie
    • Warzywa
  • Specjały przygotowywane przez nas w Kwieci:
    • konfitury z truskawek i rabarbaru, jagód, malin
    • potrawka z pieczonego bakłażana w sosie pomidorowym, ser feta
    • granola z lokalnej kaszy płaskurkowej z daktylami i kakao
      chutney dyniowy
    • owsianka z płatków płaskurki, z masłem orzechowym, prażonymi orzechami laskowymi, domową konfiturą
    • domowe kiszone ogórki
    • piklowane: buraki, marchewki i inne sezonowe warzywa
  • I wiele innych…

 

Śniadanie dla Gości nie nocujących w Kwieci, łącznie z napojami zimnymi i gorącymi – 55 zł

Rezerwacje i pytania: tel.: + 48 601 623 328

Lokalnie i z pasją

Inspirują nas dania wielu kuchni. Ofertę uzupełniamy specjałami naszych Sąsiadów. Od Uli zamawiamy pyszne wędliny, od Tomka – sery kozie. Iwona z Rębiszowa oraz Marek z Wolimierza zapewniają nasze największe hity, a wśród nich: ogóreczki inkwizycyjne, kiszone rzodkiewki i patisony, konfiturę z czerwonej cebuli, dżem z gruszek lub z cukinii i agrestu, słodką cajetę na jesienną chandrę, dżem z mirabelek z cukrem trzcinowym i kilka innych. Renata i Sławek z Kaszarni Kamienne dzielą się z nami unikalną ekologiczną kaszą i mąką gryczaną z gryki z własnej plantacji – białą, niepaloną, żywą, najzdrowszą.

W KWIECI obfite i różnorodne śniadania są w cenie pokoju. Istnieje również możliwość zamówienia posiłków poza śniadaniem.

Zapraszamy do stołu!