Kuchnia – KWIECI – REZERWUJ ONLINE

Kuchnia

Slow food – delektuj się smakiem

Witajcie w Górach Izerskich, które zachwycają bliskością natury, bogactwem społeczno-kulturowym i spokojem. Bazując na tych wartościach, proponujemy Gościom Kwieci kuchnię slow-food opartą w większości o lokalne składniki najwyższej jakości. 

Sezonowe menu opracowują dla nas szefowie kuchni różnych wyjątkowych restauracji. Nasza kuchnia opisywana jest m.in. w: Vogue, Kukbuk oraz w książkach Magdy Grzebyk z bloga KrytykaKulinarna.com („Cudne manowce”) czy Natalii Sosin-Krosnowskiej („Rozmowy przy stole”). Obecne menu opracowała dla nas Agata Zięba, szefowa kuchni warszawskiej Bibendy

Zapraszamy w kulinarną podróż – rezerwujcie pobyt w Kwieci!

Rezerwacja pobytu: tel.: + 48 601 623 328

Slow food, czyli jakość

Aktualne menu na obiadokolacje dla naszych Gości do końca października 2024

 

PONIEDZIAŁEK

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Policzki wołowe, kremowa ekologiczna lokalna kasza płaskurkowa, caponata, polski parmezan
    • Wersja wegetariańska: Pieczona cukinia, kremowa ekologiczna kasza płaskurkowa, caponata, polski parmezan 
    • Wersja dziecięca: Mięsny pulpecik, ziemniaki, buraczki
  • Deser: Ciasto czekoladowa trufla, płatki soli, śmietana, owoce

WTOREK

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Kremowe risotto z ekologicznej drobnej fasolki Piękny Jaś Aura, biała kiełbasa, por, cytryna, chrupiące orzechy włoskie
    • Wersja wegetariańska: Kremowe risotto z ekologicznej drobnej fasolki Piękny Jaś Aura, kalafior, por, cytryna, chrupiące orzechy włoskie
    • Wersja dziecięca: Grillowana pierś z kurczaka, frytki, mizeria
  • Deser: Galaretka z kombuchy od naszych Sąsiadów „Local Kombucha”, owoce lata, pyłek pszczeli, bazylia (dla dzieci: tradycyjna galaretka z owocami)

ŚRODA

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Trybowane udko z kurczaka, kuskus perłowy, miętowy jogurt, szparagi/bób/fasolka z kiszoną cytryną
    • Wersja wegetariańska: Bakłażan duszony w korzennych pomidorach i oliwie, karmelizowana feta, kuskus perłowy, miętowy jogurt, szparagi/bób/fasolka z kiszoną cytryną
    • Wersja dziecięca: Spaghetti bolognese
  • Deser: Creme brulee z mlekiem kokosowym i kaffirem, chipsy kokosowe

CZWARTEK

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Długo pieczona łopatka wieprzowa, fasola Piękny Jaś, grillowany pomidor, pesto z majeranku, piklowana czerwona cebula z sumakiem, zioła, labneh
    • Wersja wegetariańska: Chrupiące grzyby, fasola Piękny Jaś, grillowany pomidor, pesto z majeranku, piklowana czerwona cebula z sumakiem, zioła, labneh 
    • Wersja dziecięca: Mięsny pulpecik, ziemniaki, buraczki
  • Deser: Sernik baskijski, letni sos z rokitnika 

PIĄTEK 

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Kotlety mielone, młode ziemniaki, ogórki małosolne z curry, miodem i musztardą francuską, śmietana koperkowa 
    • Wersja wegetariańska: Kotlety ruskie (tłuczone ziemniaki, cebula, wędzony twaróg), młode ziemniaki, ogórki małosolne z curry, miodem i musztardą francuską, śmietana koperkowa 
    • Wersja dziecięca: Paluszki rybne, frytki, surówka z marchewki
  • Deser: Jogurtowa panna cotta, pieczone owoce, pyłek pszczeli, maślany opłatek

SOBOTA

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Konfitowane udko z kaczki, pikantne puree z marchewki, chutney z rabarbaru i imbiru, szparagi/bób/fasolka
    • Wersja wegetariańska: Grillowana młoda kapusta w sojowej glazurze, pikantne puree z marchewki, chutney z rabarbaru i imbiru, szparagi/bób/fasolka
    • Wersja dziecięca: Grillowana pierś z kurczaka, frytki, mizeria
  • Deser: KWIECI Mess, czyli: kruszona beza, krem cytrynowy lemon curd, jagody z tymiankiem, pieprz timut, bazylia

NIEDZIELA

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: Letni bulion z kaffirem i grzybami shitake, pierś z kurczaka, piklowane marchewki, ekologiczny lokalny pęczak, chrupiąca szalotka, szpinak, chilli crisp
    • Wersja wegetariańska: Letni bulion z kaffirem i grzybami shitake, domowe tofu z czerwonej soczewicy, piklowane marchewki, ekologiczny lokalny pęczak, chrupiąca szalotka, szpinak, chilli crisp
    • Wersja dziecięca: Spaghetti bolognese
  • Deser: Waniliowy deser lodowy semifreddo, konfitura z róży i malin, sos malinowy, pismaniye (turecka wata cukrowa z chałwy)

(*) Zastrzegamy sobie prawo do zmiany menu. 

Obiadokolacja – 85 zł
Wersja dziecięca – 40 zł

Rezerwacja pobytu i pytania: tel.: + 48 601 623 328

 

Śniadania w Kwieci:

 

 

  • Każdego dnia przygotowujemy inne danie na ciepło, np.:
    • omlet, feta, szparagi/bób/fasolka, szuwaks szczypiorkowy
    • jajecznica z lokalnym twarożkiem kozim z Łomnicy, pikantny dżem z pomidorów i sezamu, szczypiorek
    • bakłażan w pomidorach, labneh, jajka, mięta, koperek
    • naleśniki z twarożkiem z wodą z kwiatów pomarańczy, miód miętowy z cytryną, pismaniye
    • fasolka cacio e pepe ze szpinakiem i sadzonym jajkiem 
    • placuszki twarogowe syrniki, śmietana, owoce
    • gofry słodkie (karmelizowana biała czekolada, owoce) lub gofry wytrawne (konfitowane pomidorki, aioli cytrusowe, jajka)
    • a dla dzieci zawsze można zamówić jajecznicę lub jajka sadzone
  • Pieczywo: na zakwasie wypiekane przez naszych Sąsiadów
  • Lokalne produkty z okolic:
    • Wybór lokalnych serów z Łomnicy
    • Pasty warzywne i konfitury przygotowywane przez naszych lokalnych przyjaciół
    • Miody z okolicznych pasiek
    • Jajka prawdziwe wiejskie
    • Warzywa
  • Specjały przygotowywane przez nas w Kwieci:
    • konfitury z truskawek i rabarbaru, jagód, malin
    • pomidory, winegret malinowy z chipotle, mięta, kolendra, pistacje/migdały
    • letnia sałatka ziemniaczana
    • labneh, szparagi/bób/fasolka, olej chilli, chrupiąca szalotka, zioła, pestki dyni
    • hummus z fasoli z rozmarynem i oliwą, palone masło, wędzona papryka
    • granola z lokalnej kaszy płaskurkowej z daktylami i kakao
      chutney dyniowy
    • puszyste ciasto maślankowe z owocami sezonowymi 
    • piklowane: buraki, marchewki i inne sezonowe warzywa
  • I wiele innych…

Rezerwacja pobytu i pytania: tel.: + 48 601 623 328

Lokalnie i z pasją

Inspirują nas dania wielu kuchni. Ofertę uzupełniamy specjałami naszych Sąsiadów. Od Uli zamawiamy pyszne wędliny, od Tomka – sery kozie. Iwona z Rębiszowa oraz Marek z Wolimierza zapewniają nasze największe hity, a wśród nich: ogóreczki inkwizycyjne, kiszone rzodkiewki i patisony, konfiturę z czerwonej cebuli, dżem z gruszek lub z cukinii i agrestu, słodką cajetę na jesienną chandrę, dżem z mirabelek z cukrem trzcinowym i kilka innych. Renata i Sławek z Kaszarni Kamienne dzielą się z nami unikalną ekologiczną kaszą i mąką gryczaną z gryki z własnej plantacji – białą, niepaloną, żywą, najzdrowszą.

W KWIECI obfite i różnorodne śniadania są w cenie pokoju. Istnieje również możliwość zamówienia posiłków poza śniadaniem.

Zapraszamy do stołu!