Kuchnia

Slow food – delektuj się smakiem

Slow food to bardzo ważna część filozofii naszego domu gościnnego. Ponieważ większość naszych Gości, zabiegana na co dzień w wielkich miastach, traktuje jedzenie raczej użytkowo, tym cenniejsza jest dla nich możliwość delektowania się posiłkami, smakowania, doświadczania. Pomału.

Slow food w KWIECI opiera się przede wszystkim na najlepszej jakości składnikach i produktach. Korzystamy głównie z plonów z naszego bio-sadu, zielnika, zaopatrujemy się u naszych sąsiadów i u wyłącznie sprawdzonych dostawców. Żyjemy w bardzo czystym regionie i nie tolerujemy pryskanych warzyw i owoców, chemii. Lubimy mieć pewność, że potrawy podawane naszym Gościom są naturalne, pachnące i pyszne.

Slow food, czyli jakość

W KWIECI serwujemy posiłki zarówno wegańskie i wegetariańskie, jak i mięsne. Na życzenie naszych Gości chętnie przygotujemy opcje bezglutenowe. Dolny Śląsk, ze względu na uwarunkowania historyczne, zachwyca bardzo bogatą kuchnią regionalną. Dlatego można u nas spróbować dań kuchni kresowej. Z przyjemnością dołączamy do naszego menu wyjątkowe potrawy z książki Anny Komsty pt. „Kulinarne Opowieści. Wleń. Ze Wschodu na Zachód”, której mamy zaszczyt być Mecenasami.

Gotujemy sezonowo i lokalnie. Do przyrządzania potraw często wykorzystujemy owoce z naszego sadu i małego jeszcze ogrodu, który stale rozbudowujemy. Mamy m.in. jedne z najsmaczniejszych we wsi słodziutkie czereśnie, jabłka, śliwki, pyszne gruszki (odmiana: klapsy), rabarbar, czarne porzeczki, bez, winogrona, orzechy włoskie, pigwowiec, aromatyczną szałwię, miętę pieprzową.

Lokalnie i z pasją

Inspirują nas dania wielu kuchni. Ofertę uzupełniamy specjałami naszych Sąsiadów. Od Uli zamawiamy pyszne wędliny, od Tomka – sery kozie. Iwona z Rębiszowa oraz Marek z Wolimierza zapewniają nasze największe hity, a wśród nich: ogóreczki inkwizycyjne, kiszone rzodkiewki i patisony, konfiturę z czerwonej cebuli, dżem z gruszek lub z cukinii i agrestu, słodką cajetę na jesienną chandrę, dżem z mirabelek z cukrem trzcinowym i kilka innych. Renata i Sławek z Kaszarni Kamienne dzielą się z nami unikalną ekologiczną kaszą i mąką gryczaną z gryki z własnej plantacji – białą, niepaloną, żywą, najzdrowszą.

W KWIECI obfite i różnorodne śniadania są w cenie pokoju. Obiadokolacja, składająca się z I dania, II dania i deseru kosztuje 65 zł / osobę, a kolacja – 40 zł/ osobę. W ciągu dnia do dyspozycji Gości są woda i herbata.

Zapraszamy do stołu!