Kuchnia – KWIECI – REZERWUJ ONLINE

Kuchnia

Slow food – delektuj się smakiem

Witajcie w Górach Izerskich, które zachwycają bliskością natury, bogactwem społeczno-kulturowym i spokojem. Bazując na tych wartościach, proponujemy kuchnię slow-food opartą w większości o lokalne składniki najwyższej jakości. 

Sezonowe menu opracowuje dla nas szef kuchni Wit Szychowski (Pan Tasak) znany z nietuzinkowych połączeń smaków. Nasza kuchnia opisywana jest m.in. w: Vogue, Kukbuk oraz w książkach Magdy Grzebyk z bloga KrytykaKulinarna.com („Cudne manowce”) czy Natalii Sosin-Krosnowskiej („Rozmowy przy stole”). Zapraszamy w kulinarną podróż!

Rezerwacje: tel.: + 48 601 623 328

Slow food, czyli jakość

Aktualne menu

 

 

PONIEDZIAŁEK

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: bulion z pieczonych warzyw, pulpety cielęce, pieczony ziemniak, jajko „6 minut”, szczypiorek;
    • Wersja wegetariańska: bulion z pieczonych warzyw, pulpety z ciecierzycy i warzyw, pieczony ziemniak, jajko „6 minut”, szczypiorek;
  • Deser: krem z białej czekolady z sezonowymi owocami

WTOREK

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: grillowana pierś z kurczaka, purée z gruszki i pietruszki, kapusta kiszona z oliwą szczypiorkową;
    • Wersja wegetariańska: pieczony kalafior z sosem z prażonego siemienia lnianego, purée z gruszki i pietruszki, kapusta kiszona z oliwą szczypiorkową;
  • Deser: ciasto dyniowe z domowym karmelem 

ŚRODA

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: pęczakotto (lokalny pęczak z ekologicznej kaszarni), sos serowy, smażony boczek, prażone orzechy, domowe pikle / kiszonki;
  • Wersja wegetariańska: pęczakotto (lokalny pęczak z ekologicznej kaszarni), sos serowy, prażone orzechy, domowe pikle / kiszonki;
  • Deser: winogrona w słodkim sosie z pieczonej czerwonej papryki, płatki migdałów

CZWARTEK

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: pieczone udko z kurczaka w glazurze paprykowo-miodowej, lokalna ekologiczna kasza płaskurkowa, sos ziemniaczany, salsa z ogórków kiszonych;
    • Wersja wegetariańska: stek z białej kapusty, lokalna ekologiczna kasza płaskurkowa, sos ziemniaczany, salsa z ogórków kiszonych; 
    • Deser: domowy kisiel z orzechową posypką z prażonego siemienia lnianego

PIĄTEK 

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: pieczony pstrąg ze stawów w Staniszowie, purée chrzanowe, sos szpinakowy, surówka z pora lub z marchewki;
    • Wersja wegetariańska: panierowane pietruszki, purée chrzanowe, sos szpinakowy, surówka z pora lub z marchewki; 
    • Deser: waniliowy budyń jaglany z karmelizowaną gruszką z cynamonem

SOBOTA

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: delikatna pieczeń cielęca w sosie własnym, purée z kalafiora, surówka z czerwonej kapusty ;
    • Wersja wegetariańska: pieczone warzywa z salsą pietruszkową, purée z kalafiora, surówka z czerwonej kapusty;
    • Deser: grillowana śliwka z kawą i estragonem, z galaretką wiśniową

NIEDZIELA

  • Danie główne:
    • Wersja mięsna: pampuch drożdżowy, wolno gotowany polik wołowy, domowe piklowane warzywa;
    • Wersja wegetariańska: pampuch drożdżowy, jesienny gulasz z pieczonej dyni, papryki i kalafiora, domowe piklowane warzywa;
    • Deser: mus chałwowy z domową konfiturą jagodową.

(*) Zastrzegamy sobie prawo do zmiany menu. 

 

Rezerwacje i pytania: tel.: + 48 601 623 328

Lokalnie i z pasją

Inspirują nas dania wielu kuchni. Ofertę uzupełniamy specjałami naszych Sąsiadów. Od Uli zamawiamy pyszne wędliny, od Tomka – sery kozie. Iwona z Rębiszowa oraz Marek z Wolimierza zapewniają nasze największe hity, a wśród nich: ogóreczki inkwizycyjne, kiszone rzodkiewki i patisony, konfiturę z czerwonej cebuli, dżem z gruszek lub z cukinii i agrestu, słodką cajetę na jesienną chandrę, dżem z mirabelek z cukrem trzcinowym i kilka innych. Renata i Sławek z Kaszarni Kamienne dzielą się z nami unikalną ekologiczną kaszą i mąką gryczaną z gryki z własnej plantacji – białą, niepaloną, żywą, najzdrowszą.

W KWIECI obfite i różnorodne śniadania są w cenie pokoju. Istnieje również możliwość zamówienia posiłków poza śniadaniem.

Zapraszamy do stołu!